Sverige sticker ut när zombieföretagen blir fler
Enligt all affärslogik borde de vara döda och begravda, men tack vare låga räntor och kortsiktiga lån har de klamrat sig fast vid livhanken. De så kallade zombieföretagen blir bara fler – och Sverige sticker ut.
Det kan låta som ett slängigt begrepp, men det finns faktiskt en formell OECD-definition för begreppet zombieföretag. Det handlar om bolag som är mer än tio år gamla och som i minst tre år i rad genererar så lite vinst att den inte täcker räntekostnaderna. Bolag som alltså bara håller sig flytande genom kortsiktig hjälp av banker och investerare. (fr SvD Näringsliv 2022-10-05).
Man kan dock förvänta sig att förekomsten av dessa bolag kraftigt minskar när räntorna stiger och när mycket talar för att lågkonjunkturen snarare kommer förr än senare. Nyligen rapporterades att Sveriges BNP krympte 1,3 procent i augusti jämfört med föregående månad.
Det är inte konstigt att det numera finns en växande oro att många eller stora företag går i konkurs, med följden att människor blir utan arbete. Men det är inte skäl att låta företag utan fungerande affärsmodell fortsätta få konstgjord andning. Företag kan inte hållas under armarna med motiveringen att de behövs för sysselsättningen, utan behöver tillföra något mer.
En hög andel zombieföretag bidrar till att länders ekonomi stagnerar. De minskar utrymmet för nya, livskraftiga företag att slå sig in på marknaden. I många fall skulle kapital och arbetskraft göra större nytta i andra bolag. Med andra ord gör zombieföretagen på sikt att Sverige får sämre tillväxt och lägre välstånd.
(Nya Wermlandstidningen (2022-10-25).
Vill du som jag att ditt företag, ska bli ett av de mer lönsamma i både bransch och region, så hoppas jag att du hör av dig.
Vi agerar helt oberoende, med ditt företags bästa, som riktmärke. Som alltid agerar vi strikt konfidentiellt!
//Sten-Ove Eriksson
070-541 04 05
Oberoende Besiktnings- och Värderingsperson, förordnad av Sveriges Handelskamrar
Senior Advisor till företag och dess ägare