Idrottsföreningar, Ideell föreningar, Ekonomiska föreningar och liknande har en gång bildats utifrån ett intresse. De har alla något gemensamt, de styrs av de stadgar som en gång antagits när föreningen bildades. Säkert har många föreningars stadgar förändrats över åren.

Stadgar
Stadgar kan beskrivas som föreningens regler. I stadgarna ska det framgå vad föreningen heter, vilket ändamål föreningen har och var föreningen har sitt säte. Enligt praxis är årsmötet/föreningsstämman det högst beslutande organet i en förening. Det är endast årsmötet/stämman som kan välja att anta och förändra stadgarna.
Stadgarna varierar givetvis mellan olika föreningar, men utgör egentligen det enda styrdokument som medlemmar och vald styrelse har att rätta sig efter.
Kunskap
För en tid sedan hörde jag en podd, som gästades av en nyvald ordförande och en ledamot från styrelsen från en stor förening. Båda två hade funnits i den föreningens styrelse som ledamot under åtminstone fem år. Deras kunskap om vilka stadgar som gällde för den föreningen var bristfällig och de uttryckte uppfattningar om vad man kunde göra och inte göra, som stod i direkt konflikt med föreningens stadgar. Tyvärr var programledaren för podden inte bättre påläst, så några följdfrågor på deras aversion kom aldrig.
Det jag konstaterade efteråt var att föreningen publicerat sina gällande stadgarna på sin officiella hemsida, där alla, både medlemmar och icke medlemmar kan läsa på vad som gäller.
Vad man bl a pratade var nominering och val till styrelsen. Exakt hur det ska gå till finns omnämnt i stadgarna, t ex att endast röstberättigad medlem kan väljas till förtroendeposter. I en annan paragraf förklaras vad man menar med röstberättigad medlem.
Här vill jag påstå att varken styrelsen eller valberedningens ordförande följer vad stadgarna föreskriver. Skrämmande att det ens kan förekomma.
Innan man antar en nominering för att vara valbar, borde man ha läst på vilka stadgar som gäller i den förening, som valberedningen kommer att föreslå till årsmötet/stämman att besluta om.
Årsmötet/föreningsstämman
Stadgarna föreskriver också på vilket sätt ett årsmöte/årsstämma ska gå till och i vilken ordning de olika punkter som ska avhandlas på årsmötet/årsstämman.
Det finns tyvärr många exempel på förändringar i dagordningen, som tillämpas i olika föreningar. Många små förändringar kanske ingen bryr sig om, men jag har själv upplevt att personer föreslagit att ta upp andra punkter, än de som stadgats och fått gehör för det vid det aktuella mötet.
Andra missar är t ex att man inte följt angiven senaste tidpunkt för inlämnande av motioner, att kallelsen gått ut för sent eller på felaktigt sätt.
Utbildning
Om man inte är informerad om gällande stadgar innan man väljs för ett uppdrag, så vore det klädsamt att föreningens valde ordförande, som ett av sina första beslut ser till att alla förtroendevalda känner till vad stadgarna föreskriver.
Vad händer om man inte följer stadgarna i en förening?
Trots att dessa föreningar inte är lagreglerade följer det av allmänna rättsprinciper att en medlem, styrelse eller styrelseledamot i en sådan förening har rätt att föra en klandertalan om ett beslut som fattats av föreningens högsta beslutande organ, om beslutet strider mot stadgarna och är på den grunden ogiltigt. Med klandertalan menas en rätt att få ett beslut prövat av rätten.
Men om styrelsen inte följer stadgarna kan detta innebära att styrelsen blir personligt ansvarig för åtgärder som vidtas inom föreningen vilket kan leda till skadeståndsskyldighet.
Kontroll av nominerade ledamöter
Undvik problem
Allt oftare läser vi om personer som blir valda till styrelseposter, med tillgång till bl a föreningens banktillgångar.
Därför bör man som valberedning, så bra som möjligt, undersöka varje persons bakgrund innan nomineringar inför ett val. Kanske begära ett utdrag ur belastningsregistret?
Ibland händer det även att styrelsen adjungerar en icke förtroendevald person att få tillgång till föreningens banktillgångar och att denne utan förbehåll kan hantera tillgångarna efter eget huvud. Det kan ju lätt förhindras genom att alltid tillämpa signering tillsammans med annan styrelseledamot (oftast ordförande).
Jävssituationer
Visst kan det ibland vara svårt att få ihop antalet ledamöter till en styrelse, men min rekommendation är att undvika att två närstående personer ingår i en beslutande styrelse, just för att undvika jävssituationer och otillbörlig hantering av föreningens tillgångar, både ekonomiska och materiella.
Behov av hjälp?
Då jag har erfarenhet av den här typen av frågor sedan mer än 50 år, så kan jag anlitas för olika uppdrag. Jag arbetar diskret och avslöjar aldrig min uppdragsgivare. All kommunikation sker direkt med uppdragsgivarens kontaktperson.
Jag agerar helt oberoende, med föreningens bästa, som riktmärke. Som alltid agerar jag strikt konfidentiellt! Kontakt kan även ske genom formuläret härintill.
//Sten-Ove Eriksson
070-541 04 05
sten-ove.e@tacticab.se
Oberoende Besiktnings- och Värderingsperson, förordnad av Sveriges Handelskamrar
Senior Advisor till företag och dess ägare
Rådgivare i frågor som rör Ideella föreningar, Idrottsföreningar, Ekonomiska föreningar m fl